loading

 

Liman ve Tersane Yangın Güvenliği

Liman Yangın Güneliği

Ticari, askeri Limanlar ile yat limanları ve mendirek içi bağlama tesisleri hem endüstriyel hem de deniz araçları ve gemilere özgü yangın risklerine sahiptir. Bu nedenler endüstriyel kısımda yer alan tesisler NFPA kuralları ve yerel yönetmelikler ile deniz araçları, gemilerin standartları ve klasları farklıdır, her ikisinin de dikkate alınması gerekir.

Limanların yükleme – bindirme rıhtımları, parmak iskeleler, doklar, antrepolar, yat limanlarındaki bakım onarım tesisleri, enerji tesisleri, alt yapı olanakları, hareketli veya sabit yükleme – donatım ekipmanları, idari ve sosyal yapıların her biri endüstriyel tesislerin yangın dan korunma kurallarına, sigorta firmalarının, Limanların bağlı olduğu Bakanlık veya Liman Başkanlıkları, Uluslararası denetim – sertifikasyon kurumları onayı alınarak yangın güvenlik sistemlerine özgü projelendirme, mühendislik çözümleri sağlanmalı ve onay alınmalıdır.

Limanların kara tarafında ki tesisleri koruyan sulu söndürme sistemlerini besleyen yangın pompaları, Tersanelerin yangın güvenliğinde belirtilen konu ile ilgili esaslara göre yapılır.

Hidrant sisteminin hesaplanmasında ve kurulumunda eğer, Limana özgü yangın savunma römorku veya KIYI EMNİYETİ GEMİLERİ varsa, dikkate alınır.

Limanlarda ki sabit veya hareketli olan JIB CRANE, mobil Crane, lift ve taşıma vasıtaları (STRADDLE CARRIERS – RUBBER TYRED GANTRY CRANE – REACH STACKER – EMPTY CONTAINER HANDLER – FIRKLIFT – PRIME MOVER…) tümü ile aynı sistem içinde tasarlanır, Taşıma – yükleme araçları mobil risk olarak dikkate alınır.

Konteyner Limanları, konteyner içeriği dikkate alınarak pasif önlemlerle az- orta – yüksek tehlike ye göre gruplandırılarak yangının hasar çemberi daraltılır, aktif söndürme sistemleri veya araçların manevralarına engel olmayacak şekilde boşluklar verilir.

Otomatik yangın söndürme sistemleri, sabit veya hareketli iş makinalarında yangın algılama sistemi ile entegre edilmelidir. Böylece istendiğinde manuel istendiğinde otomatik olarak sistem tetiklenir. Sertifikalı ürünler ile daha çok ısı sensörleri tercih edilir ve esnek malzeme olmaları nedeniyle motor blokları içinde, kabinlerde, yatay – düşey makine elemanları içinde rahatça döşenebilir, bakım onarım ve test – kontrol çalışmalarında sorun yaşanmaz.

Yangın yüküne göre gazlı, sulu, köpüklü veya tozlu söndürme sistemleri kullanılabilir. Tasarım mühendisi, hidrolik hesap programı veya pre- engineering yöntemi ile boru planı, fitings seçimleri yapar, genellikle atmosferik koşullardan etkilenmemesi için paslanmaz ekipman tercih edilir.

Lityum ion bataryalı iş makinalarında, firmamız özgü özel çözümler bulunmaktadır, portatif veya sabit sistem olarak tesis edilmektedir. Kullanılan yangın söndürme ajanı yalıtkan, tekrar kullanılabilen, içeriği nedeni ile makine ekipmanlara zarar vermeyen antikorozif nitelikte genleşen bir kimyasaldır.

Tersane Yangın Güvenliği

Tersanelerde hem endüstriyel hem de deniz sektörüne özgü yangın risklerine sahiptir, bu nedenler endüstriyel kısımda yer alan tesisler NFPA kuralları ve yerel yönetmelikler ile deniz araçları, gemilerin standartları ve klasları farklıdır, her ikisinin de dikkate alınması gerekir.

Tersanelerin, imalat, onarım, enerji tesisleri, depolar ve alt yapı olanakları, hareketli veya sabit yükleme – donatım ekipmanları, idari ve sosyal yapıların her biri endüstriyel tesislerin yangın dan korunma kurallarına, sigorta firmalarının, tersanelerin bağlı olduğu birlik, kooperatif veya sanayi bölge müdürlüklerinin de onayı alınarak yangın güvenlik sistemlerine özgü projelendirme, mühendislik çözümleri sağlanmalı ve yerel onay alınmalıdır.

Yangın pompaları, deniz suyu ile beslenmesinin getirdiği olumsuzlukları veya sürekli bakım ve onarım, temizlik harcamaları ile servis sağlama sorunlarına karşılık, şehir şebekesi suyu veya su sertliği pompa üreticilerinin verdiği üst limitleri geçmemek üzere, kuyu sularından faydalanılarak depolanmış başka maksatla kullanılmayacak rezervlerden faydalanılmalıdır. Eğer bunlar sağlanmıyorsa, küçük kaptajlı acil durum yangın maksatlı temiz su deposu tesis edip, olağanüstü durumda, deniz suyuna dayanıklı imalatı yapılmış pompalardan faydalanılır.

Hidrant sisteminin hesaplanmasında ve kurulumunda eğer, tersaneye özgü yangın savunma römorku veya KIYI EMNİYETİ GEMİLERİ varsa, dikkate alınır.

Tersanelerde ki sabit veya hareketli olan JIB CRANE, mobil Crane, parmak iskele dahil tümü ile sistem tasarlanır, Taşıma – yükleme araçları mobil risk olarak dikkate alınır.